Anak-anak saya memang suka sangat makan nugget. Cuma saya yang tak berapa suka bila terpaksa beli nugget yang ada di pasaran. Saya akan cuba seboleh mungkin untuk tak beli nugget yang biasa dijual di pasaraya.

Bukan saya cerewet. Tapi entahlah. Mungkin perangai saya kot. Kalau boleh nak semua makanan yang anak-anak nak makan, saya nak buat sendiri. Saya lebih yakin dan tahu bahan apa yang saya guna, tak guna bahan perasa dan kebersihannya saya jaga.

Bila Abang Wafiy & Danial asyik ulang nak makan nugget, saya pun minta suami saya belikan isi ayam di pasar. Harga pasaran RM10.50 sekilo. Saya beli isi je. Lebih mudah nak siapkan nak buat nugget nanti.

Ni gambar nugget yang saya dan anak-ansk buat semalam. Diorang pun nak tolong jugak mama buat nugget. Boleh jadikan aktiviti dengan anak-anak dekat rumah.

resepi nugget ayam homemade

 

Antara bahan-bahan yang saya guna ialah :-

● 1 kg isi ayam

● sedikit cheese beqa (saya sagat halus). Saya guna cheese yang seketul tu. Bukan slice.

● 1 batang carrot (saya sagat halus)

● sedikit garam & lada sulah

● Cornflakes (ditumbuk sedikit halus)

 

Cara membuatnya mudah je.

1- Potongkan isi ayam kecil-kecil dan kemudian kisar sikit-sikit guna blender. Letakkan sedikit air untuk lancarkan pusingan pisau blender. (Kalau korang ada food processor lebih mudah)

2- Lepas dah siap, masukkan carrot yang telah disagat halus (kalau tak nak letak pun takpe). Gaul rata.

3- Masukkan cheese yang telah disagat ke dalam adunan dan kacau rata.

4- Perasakan dengan secubit garam dan lada sulah. Kacau rata. Garam tak oerlu banyak sebab cheese dah masin.

5- Perapkan sekejap dalam peti sejuk dalam setengah jam supaya lebih mudah dibentuk nanti.

6- Sementara tu, ambil cornflakes, masukkan dalam plastik, kemudian tumbuk-tumbukkan sehingga hancur. Jangan sampai jadi serbuk. Cukup sampai jadi keping-keping halus.

7- Keluarkan adunan isi ayam dari peti sejuk, kemudian bentukkan bulat-bulan leper dan golek-golekkan di atas cornflakes sehingga rata.

8- Selepas siap semuanya, bolehlah digoreng dengan api sederhana sehingga isi ayam masak.

9- Kalau ada lebih, boleh simpan untuk frozenkan. Simpan yang belum digoreng ye.

10- Selamat mencuba

 

InsyaAllah nugget ni lebih sihat & berkhasiat untuk anak-anak kita.😊

{ 1 comment }

Kebanyakan daripada kita, selalu beranggapan, “kalau nak kuruskan badan, tak boleh makan yang sedap-sedap”. Nasi tak boleh makan, roti tak boleh makan, kena makan oat je…. Samapai akhirnya, niat nak turunkan berat terpaksa dikuburkan macam tu je sebabnya “takut” tak dapat makan yang sedap-sedap.

Hari ni, saya yang mempunyai pengalaman menurunkan sebanyak 16kg berat badan saya, nak kongsi 12 makanan yang bagus untuk kuruskan badan. Dalam proses saya menurunkan berat, makanan-makanan inilah yang selalu saya makan dan amalkan mengikut portion dan waktu yang sesuai. Saya tak pernah berlapar tau sepanjang saya menurunkan berat. Malah dapat makan 6 kali sehari lagi.. Best kan? Okay, jom saya kongsikan makanan apa yang bagus untuk korang amalkan kalau nak kurus..

Jemput baca kisah saya —>>> Berjaya turunkan 16kg berat badan dengan 4 tips mudah. 

  • Roti Wholegrain/Tinggi serat

Roti yang tinggi serat selalunya mempunyai tekstur yang agak kasar dan tak berwarna putih. Roti wholegrain ni ada tambahan serat dan akan buat kita rasa kenyang lebih lama. Roti jenis macam ni juga sangat bagus untuk proses pembuangan. Pada kebiasaannya, saya selalu memilih roti Wholemeal Gardenia sama ada yang paket purple ataupun yang hijau (Sommerset). Boleh tengok gambar contoh kat bawah roti yang saya selalu beli.

makanan yang bagus untuk kuruskan badan

Kebiasannya, saya selalu beli Gardenia Sommerset atau Canadian Purple.

  • Nasi Perang @ Spageti Perang @ Bihun Perang

Kumpulan karbohidrat yang macam ni, mempunyai serat yang tinggu sama seperti roti wholegrain. Serat sangat baik untuk membantu pengawalan gula dalam darah. Yang penting, makan ikut kuantiti yang sesuai dan betul. Kalau ambil berlebihan pun tak membantu kita kurus. Ambil secukupnya dan jangan ambil berlebihan. Ni contoh bihun perang yang saya pernah beli.

makanan yang bagus untuk kuruskan badan

Antara pilihan beras, bihun dan spageti yang boleh dibeli.

  • Oat

Oat dapat memberi kita rasa kenyang lebih lama. Contohnya, kalau kita ambil oat waktu sarapan pagi, kita boleh kawal rasa lapar tu lebih lama dan dapat elak makan makanan yang tak sepatutnya sebelum tiba waktu makan tengahari. Saya lebih gemar guna rolled oat berbanding instant oat. Ini kerana, rolled oat teksturnya lebih berserat dan bentuknya lebih sempurna berbanding instant oat. Kat bawah ni contoh rolled oat yang pernah saya beli.

makanan yang bagus untuk kuruskan badan

Ni antara contoh rolled oat yang saya pernah beli.

  • Ayam @ Ikan @ Daging

Ketiga-tiga makanan ni, dalam kategori sumber protein. Pengambilan protein yang cukup, dapat membantu meningkatkan metabolisme badan. Saya selalu lebihkan pengambilan ikan dan ayam. Untuk daging saya hadkan seminggu sekali atau 2 minggu sekali je.

  • Susu

Ada beberapa jenis susu di pasaran kita. Dan biasanya, jika nak kuruskan badan, kita digalakkan mengambil susu rendah lemak atau susu skim. Susu segar (fresh milk) atau susu full cream tidak digalakkan kerana mengandungi jumlah lemak yang tinggi. Selain daripada susu lembu, kita juga boleh mengambil susu soya. Elakkan susu soya dalam tin atau botol sebab kandungan gulanya amat tinggi! Saya lebih suka ambil ESP atau Cinch Shake as minuman harian saya. Selain ianya rendah lemak, ianya diperbuat daripada kacang soya Non-GMO yang sangat baik untuk kesihatan. Ianya juga rendah indeks Glisemik dan memberikan rasa kenyang lebih lama.

makanan yang bagus untuk kuruskan badan

  • Yogurt rendah lemak

Pilih snek yang bagus seperti yogurt rendah lemak. Nilai kalorinya rendah, serta mempunyai lemak yang baik dan probiotik yang boleh membantu fungsi usus lebih baik. Bila usus kita sihat, metabolisme badan kita juga akan meningkat.

  • Telur

Telur adalah sumber protein yang baik. Pengambilan protein dapat meningkatkan metabolisme dan kadar pertumbuhan otot dalam badan. Namun, jika anda mempunyai paras kolestrol yang tinggi, anda perlu menghadkan pengambilan telur kuning dalam sehari.

  • Tuna dan Salmon

Tuna dan salmon mempunyai kandungan lemak baik yang tinggi iaitu Omega 3. Kandungan lemak baik yang tinggi dapat memberikan perlindungan kepada jantung daripada serangan sakit jantung dan membantu menurunkan paras kolestrol jahat dalam darah. Selain saya makan tuna & salmon, saya juga mengamalkan Omega Guard Shaklee sebagai suplemen harian saya. Omega Guard Shaklee sangat sesuai untuk anda yang mempunyai paras kolestrol yang tidak sihat & sangat membantu dalam menurunkan berat badan.

  • Kekacang

Kekacang sangat sesuai diamalkan sebagai snek pagi atau snek petang. Kekacang mengandungi lemak baik yang dapat menyokong kesihatan jantung. Ambil kekacang yang dipanggang tanpa garam ataupun gula. Beli sendiri kekacang di kedai dan panggang dalam oven. Elakkan beli kekacang yang disalut perasa dan digoreng. Ambil ikut kuantiti yang ditetapkan (boleh rujuk pada gambar kat bawah)

makanan yang bagus untuk kuruskan badan

Portion yang betul untuk snek kekacang. Sebesar 2 jari kita.

  • Buah-buahan

Buah-buahan mempunyai kandungan gula fruktos sebagai sumber tenaga. Dan is mempunyai serat tidak larut pada kulit yang membantu melancarkan sistem pencernaan dan serat larut pada isi buah untuk mengawal gula dan kolestrol serta kandungan potassium untuk penjagaan otot jantung. Antara buah-buahan yang digalakkan ialah epal hijau, anggur, pisang dan berries. Boleh pelbagaikan pengambilan buah-buahan dan sesuaikan dengan kuantitinya.

  • Sayur-sayuran Hijau

Sayur-sayuran perlu dipilih dengan baik kerana banyak dicemari dengan racun perosak. Basuh sayuran sebaiknya sebelum makan. Saya lebih gemar rendamkan sekejap sayur-sayuran saya dengan beberapa titik air campuan Basic H sebelum masak atau makan. Banyakkan makan sayuran sebagai ulaman untuk mendapat kesan optimum dari nutrien semula jadi. Serat dan zat besi di dalam sayuran dapat membantu masalah hemoglobin yang rendah.

  • Teh Hijau

Teh hijau sebaiknya diambil tanpa gula dan carilah teh hijau yang natural. Teh hijau mengandungi banyak antioksida yang dapat membantu melawan radikal bebas dalam badan, sekaligus mengurangkan risiko kanser. Dalam masa yang sama, ia juga sangat bagus untuk jantung dan memberikan tenaga sepanjang hari. Saya mengamalkan Cinch Tea Shaklee sebagai teh hijau saya.

Cinch Tea Mix membantu meningkatkan kadar metabolisme badan.

Cinch Tea Mix membantu meningkatkan kadar metabolisme badan.

Dah habis dah perkongsian saya mengenai 12 makanan yang bagus untuk menurunkan berat badan. Amalkan makan-makanan ini dengan konsisten dan kurangkan pengambilan gula, garam dan makanan berproses dalam diet harian anda. Dan jadikan pemakanan secara sihat sebagai tabiat harian. Proses penurunan berat badan sangat bergantung kepada pemilihan makan yang betul. Jika betul makanan yang anda makan, insyaAllah berat anda akan lebih mudah untuk turun.

Saya kongsikan entry saya berjaya menurunkan berat di —->>> Berjaya Menurunkan 16kg Berat dengan 4 Tips Mudah.

 Teruskan follow entry-entry di blog saya untuk mendapatkan lebih banyak lagi tips mengenai misi menguruskan badan..

Semoga anda yang membaca mendapat manfaat daripada entry ini.

Jika anda ada sebarang pertanyaan dan ingin saya bantu, boleh terus whastapp@SMS saya di 019-6698505.

Ataupun terus follow saya di facebook Chrysalis Nurul

{ 0 comments }

Pengedar Shaklee Taman Medan : Hantar Terus ke Pintu Rumah Anda

by MamaChrysalis

Adakah anda sedang mencari-cari pengedar Shaklee di sekitar PJ yang boleh buat penghantaran produk terus ke rumah anda? . . Jangan risau…. Saya ada penyelesaiannya.. . . Saya perkenalkan salah seorang rangkaian pengedar Shaklee saya yang berada di sekitar Petaling Jaya, iaitu Kak Eida.   Beliau merupakan salah seorang pengguna tegar suplemen Shaklee dan kini […]

Baca seterusnya →

Berjaya Turun 16kg dengan 4 Tips Mudah

by MamaChrysalis

Ramai yang beranggapan, nak kurus ni susah. Tak boleh makan nasilah, kena control makanlah, kene buat senaman tiap-tiap hari lah. Terlalu banyak perkara susah yang kena buat semata-mata nak kuruskan badan. Jadi, untuk entry kali ni, saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri. Berjaya menurunkan sebanyak 16kg berat badan saya hanya dengan 4 tips yang mudah. […]

Baca seterusnya →

Pengedar Shaklee di Kulim, Kedah : Penghantaran Terus ke Pintu Rumah Anda.

by MamaChrysalis

Anda tinggal di Kulim? Dan sedang mencari pengedar Shaklee yang boleh membuat penghantaran produk Shaklee terus ke rumah anda dengan kadar yang segera? . Jangan risau… . Masalah anda boleh dselesaikan. Hubungi salah seorang rangkaian pengedar Shaklee saya di kawasan Kulim, iaitu Nur Asilah.   Beliau akan membantu anda untuk membuat pemilihan produk yang sesuai […]

Baca seterusnya →

Koleksi Jubah Feedmilk Selamber Selak dan Testimoni Pelanggan Feedmilk

by MamaChrysalis

Entry kali ni khas untuk ibu-ibu menyusu dan yang sedang sarat mengandung pun disarankan untuk skrol sampai bawah. Kaum bapa juga boleh baca, nanti boleh usha2 untuk isteri tercinta. Butik Feedmilk Sdn Bhd, butik khas untuk ibu-ibu menyusu secara direct breastfeed. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, koleksi yang ditawarkan di sini adalah Specialised Nursing Wear bukan Friendly […]

Baca seterusnya →

Mudahnya Menyusukan Anak di Tempat Awam dengan Mia Jubah Popular Feedmilk Selamber Selak

by MamaChrysalis

Teringat dulu masa mula-mula belajar menyusukan Ahmad Wafiy Hakim. Pengalaman menyusukan anak pertama. Terutamanya bila di tempat awam. Dia menangis macam kena pukul bila dah lapar dan lambat bagi dia susu. Masa tu, mamanya baru belajar nak sesuaikan diri menyusukan anak. Masa tu mana ada lagi baju-baju menyusu yang cantik. Dah la kelam kabut cari […]

Baca seterusnya →

Kelebihan Jadi Ahli Shaklee

by MamaChrysalis

Kenapa Perlu Jadi Pengedar Shaklee? Sebagai seorang pengedar Shaklee atau dikenali sebagai SID (Shaklee Independent Distributor) , korang boleh dapat extra income dengan memperkenalkan Produk Shaklee kepada kawan-kawan, ahli keluarga serta ahli netizen (FB/Insta/Blog dll. Social Media). Selanjutnya korang boleh bina team atau empire korang dan dapat income yang masyukk.. Macam mana extra income tu? […]

Baca seterusnya →

Suami Diserang Stroke, Sel-sel pada Bahagian Otak Sebelah Kiri Telah Mati.

by MamaChrysalis

“Puan, sel-sel otak pada bahagian otak kiri suami puan telah mati. Ada 3 kemungkinan yang suami puan bakal hadapi. Sama ada dia tidak dapat mengingati siapa diri dia dan ahli keluarga, boleh mengingat tetapi cepat lupa, ataupun suami puan akan mengalami masalah pertuturan.” Itulah ungkapan doktor 2 tahun yang lalu, yang membuatkan hati seorang isteri […]

Baca seterusnya →

4 Bahan Utama Vivix yang Sangat Istimewa

by MamaChrysalis

Vivix adalah salah satu produk Shaklee yang sangat istimewa. Alhamdulillah, dengan izin Allah, Vivix Shaklee telah membantu ramai insan yang sangat memerlukan dalam memperbaiki taraf kesihatan mereka. Dari penyakit dan masalah yang ringan sehinggalah masalah kesihatan yang lebih serius. Kenapa Vivix sangat berkualiti sehingga mampu menghasilkan beratus-ratus testimoni yang bagus? Apakah bahan-bahan yang terkandung di […]

Baca seterusnya →