Saya pasti, ramai di kalangan kita yang takut dengan perkataan TUA kan? Bukanlah kita nak menidakkan proses kitaran semulajadi hidup manusia. Tapi, pernahkah kita terfikir, sejauh mana kita dapat menjalani kehidupan yang lebih baik di usia tua kita nanti.

Cuba bayangkan, mana satu pilihan kita?

A – Hidup sihat dan digelar nenek gojes di usia 60 tahun

Ataupun…

B – Hidup serba serbi sakit dan tak dapat menguruskan kehidupan sendiri yang lebih baik. Malah mungkin menyusahkan orang lain kerana terpaksa menguruskan kita.

Apa pun pilihan yang kita buat, ianya adalah untuk diri kita sendiri.. Untuk kehidupan masa depan kita.

Kali ni, saya nak kongsikan, rahsia kekal awet muda walaupun umur dah mencecah separuh abad. Dah bergelar nenek dah pun.

Saya yakin, ini impian setiap wanita. Ingin sihat, kekal cantik dan menawan walaupun umur semakin meningkat.

  • Rasa sihat dan boleh buat perkara yang disukai
  • Kulit semakin cantik tanpa jeragat dan kedutan yang banyak
  • Rupa paras kelihatan lebih muda dari usia sebenar
  • Dan yang paling best, bila berjalan dengan anak, orang cakap tu adik kita.. Best kan!

tips-kekal-awet-muda

19 tahun yang lalu umur 30an rasa cam 50an..dah jadi pengamal shaklee umur 50an badan rasa ringan je macam 30an dan bebas dari sebarang penyakit setakat ni hatta penyakit keturunan.

Alhamdulillah…sy bersyukur kerana guna produk dengan kefahaman yang jelas menyebabkan saya jd pengguna berdisiplin selama 19 tahun.

Sekadar berkongsi aging gracefully with Shaklee, sekiranya ini suatu yang baik dan memberi manfaat pada yang lain…pada sy amat bersyukur dipertemukan dengan Shaklee.

~Puan Khadijah Mohd Zin, 54 tahun Pengguna tegar Shaklee 19 tahun ~

rahsia-awet-muda

Daripada perkongsian Puan Khadijah, beliau mula mengambil Shaklee pada usia muda. Sejak 19 tahun yang lepas. Maknanya masa tu umur beliau 35 tahun. Dan antara suplemen yang konsisten dan menjadi rutin Puan Khadijah sejak dulu ialah :-

  1. ESP
  2. Vita-Lea
  3. Vitamin C
  4. B Complex
  5. Alfalfa Complex

Dan beliau mula mengambil, beberapa suplemen lain sebagai tambahan seperti Omega Guard, Vitamin E, Vivix, GLA Complex & Collagen Powder. Dan yang paling utama, beliau mengamalkan ESP setiap hari tanpa miss. Katanya ESp ni umpama ‘ibu vitamin’.

awet-muda

Kunci utama yang Puan Khadijah amalkan adalan KONSISTEN. Hasil konsisten mengamalkan suplemen Shaklee selama 19 tahun, lihatlah kesannya. Bukan sahaja tahap kesihatan beliau makin baik, malah kekal muda walaupun usianya mencecah separuh abad. Kini, usia hanyalah sekadar nombor. Hidup lebih sihat & lebih muda dengan Shaklee.

awet-muda-dengan-shaklee

Inilah gambar terbaru Puan Khadijah bersama anaknya yang berumur 18 tahun. Nampak macam kakak & adik kan?

Jika anda juga ingin merasa usia ‘tua’ seperti Puan Khadijah, mulakanlah amalkan suplemen Shaklee (bukan suplemen lain ye) daripada sekarang.. Di usia 30 an ni.. Bukan tunggu dah 50 tahun baru nak mula.. Dan ingat. kuncinya adalah KONSISTEN!

Saya dah pun mulakan langkah saya, anda bagaimana?

Perlukan guide & consultation daripada saya?

Terus hubungi saya di :-

Facebook : Chrysalis Nurul

Call/ SMS/ Whatsapp : 0196698505

 

{ 0 comments }

Anak-anak saya memang suka sangat makan nugget. Cuma saya yang tak berapa suka bila terpaksa beli nugget yang ada di pasaran. Saya akan cuba seboleh mungkin untuk tak beli nugget yang biasa dijual di pasaraya.

Bukan saya cerewet. Tapi entahlah. Mungkin perangai saya kot. Kalau boleh nak semua makanan yang anak-anak nak makan, saya nak buat sendiri. Saya lebih yakin dan tahu bahan apa yang saya guna, tak guna bahan perasa dan kebersihannya saya jaga.

Bila Abang Wafiy & Danial asyik ulang nak makan nugget, saya pun minta suami saya belikan isi ayam di pasar. Harga pasaran RM10.50 sekilo. Saya beli isi je. Lebih mudah nak siapkan nak buat nugget nanti.

Ni gambar nugget yang saya dan anak-ansk buat semalam. Diorang pun nak tolong jugak mama buat nugget. Boleh jadikan aktiviti dengan anak-anak dekat rumah.

resepi nugget ayam homemade

 

Antara bahan-bahan yang saya guna ialah :-

● 1 kg isi ayam

● sedikit cheese beqa (saya sagat halus). Saya guna cheese yang seketul tu. Bukan slice.

● 1 batang carrot (saya sagat halus)

● sedikit garam & lada sulah

● Cornflakes (ditumbuk sedikit halus)

 

Cara membuatnya mudah je.

1- Potongkan isi ayam kecil-kecil dan kemudian kisar sikit-sikit guna blender. Letakkan sedikit air untuk lancarkan pusingan pisau blender. (Kalau korang ada food processor lebih mudah)

2- Lepas dah siap, masukkan carrot yang telah disagat halus (kalau tak nak letak pun takpe). Gaul rata.

3- Masukkan cheese yang telah disagat ke dalam adunan dan kacau rata.

4- Perasakan dengan secubit garam dan lada sulah. Kacau rata. Garam tak oerlu banyak sebab cheese dah masin.

5- Perapkan sekejap dalam peti sejuk dalam setengah jam supaya lebih mudah dibentuk nanti.

6- Sementara tu, ambil cornflakes, masukkan dalam plastik, kemudian tumbuk-tumbukkan sehingga hancur. Jangan sampai jadi serbuk. Cukup sampai jadi keping-keping halus.

7- Keluarkan adunan isi ayam dari peti sejuk, kemudian bentukkan bulat-bulan leper dan golek-golekkan di atas cornflakes sehingga rata.

8- Selepas siap semuanya, bolehlah digoreng dengan api sederhana sehingga isi ayam masak.

9- Kalau ada lebih, boleh simpan untuk frozenkan. Simpan yang belum digoreng ye.

10- Selamat mencuba

 

InsyaAllah nugget ni lebih sihat & berkhasiat untuk anak-anak kita.😊

{ 1 comment }

12 Makanan yang Bagus untuk Kuruskan Badan

by MamaChrysalis

Kebanyakan daripada kita, selalu beranggapan, “kalau nak kuruskan badan, tak boleh makan yang sedap-sedap”. Nasi tak boleh makan, roti tak boleh makan, kena makan oat je…. Samapai akhirnya, niat nak turunkan berat terpaksa dikuburkan macam tu je sebabnya “takut” tak dapat makan yang sedap-sedap. Hari ni, saya yang mempunyai pengalaman menurunkan sebanyak 16kg berat badan […]

Baca seterusnya →

Pengedar Shaklee Taman Medan : Hantar Terus ke Pintu Rumah Anda

by MamaChrysalis

Adakah anda sedang mencari-cari pengedar Shaklee di sekitar PJ yang boleh buat penghantaran produk terus ke rumah anda? . . Jangan risau…. Saya ada penyelesaiannya.. . . Saya perkenalkan salah seorang rangkaian pengedar Shaklee saya yang berada di sekitar Petaling Jaya, iaitu Kak Eida.   Beliau merupakan salah seorang pengguna tegar suplemen Shaklee dan kini […]

Baca seterusnya →

Berjaya Turun 16kg dengan 4 Tips Mudah

by MamaChrysalis

Ramai yang beranggapan, nak kurus ni susah. Tak boleh makan nasilah, kena control makanlah, kene buat senaman tiap-tiap hari lah. Terlalu banyak perkara susah yang kena buat semata-mata nak kuruskan badan. Jadi, untuk entry kali ni, saya nak kongsikan pengalaman saya sendiri. Berjaya menurunkan sebanyak 16kg berat badan saya hanya dengan 4 tips yang mudah. […]

Baca seterusnya →

Pengedar Shaklee di Kulim, Kedah : Penghantaran Terus ke Pintu Rumah Anda.

by MamaChrysalis

Anda tinggal di Kulim? Dan sedang mencari pengedar Shaklee yang boleh membuat penghantaran produk Shaklee terus ke rumah anda dengan kadar yang segera? . Jangan risau… . Masalah anda boleh dselesaikan. Hubungi salah seorang rangkaian pengedar Shaklee saya di kawasan Kulim, iaitu Nur Asilah.   Beliau akan membantu anda untuk membuat pemilihan produk yang sesuai […]

Baca seterusnya →

Koleksi Jubah Feedmilk Selamber Selak dan Testimoni Pelanggan Feedmilk

by MamaChrysalis

Entry kali ni khas untuk ibu-ibu menyusu dan yang sedang sarat mengandung pun disarankan untuk skrol sampai bawah. Kaum bapa juga boleh baca, nanti boleh usha2 untuk isteri tercinta. Butik Feedmilk Sdn Bhd, butik khas untuk ibu-ibu menyusu secara direct breastfeed. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, koleksi yang ditawarkan di sini adalah Specialised Nursing Wear bukan Friendly […]

Baca seterusnya →

Mudahnya Menyusukan Anak di Tempat Awam dengan Mia Jubah Popular Feedmilk Selamber Selak

by MamaChrysalis

Teringat dulu masa mula-mula belajar menyusukan Ahmad Wafiy Hakim. Pengalaman menyusukan anak pertama. Terutamanya bila di tempat awam. Dia menangis macam kena pukul bila dah lapar dan lambat bagi dia susu. Masa tu, mamanya baru belajar nak sesuaikan diri menyusukan anak. Masa tu mana ada lagi baju-baju menyusu yang cantik. Dah la kelam kabut cari […]

Baca seterusnya →

Kelebihan Jadi Ahli Shaklee

by MamaChrysalis

Kenapa Perlu Jadi Pengedar Shaklee? Sebagai seorang pengedar Shaklee atau dikenali sebagai SID (Shaklee Independent Distributor) , korang boleh dapat extra income dengan memperkenalkan Produk Shaklee kepada kawan-kawan, ahli keluarga serta ahli netizen (FB/Insta/Blog dll. Social Media). Selanjutnya korang boleh bina team atau empire korang dan dapat income yang masyukk.. Macam mana extra income tu? […]

Baca seterusnya →

Suami Diserang Stroke, Sel-sel pada Bahagian Otak Sebelah Kiri Telah Mati.

by MamaChrysalis

“Puan, sel-sel otak pada bahagian otak kiri suami puan telah mati. Ada 3 kemungkinan yang suami puan bakal hadapi. Sama ada dia tidak dapat mengingati siapa diri dia dan ahli keluarga, boleh mengingat tetapi cepat lupa, ataupun suami puan akan mengalami masalah pertuturan.” Itulah ungkapan doktor 2 tahun yang lalu, yang membuatkan hati seorang isteri […]

Baca seterusnya →