Cara Merawat dan Mencegah Penyakit Tibi (TB) Agar Tidak Berjangkit

Kita selalu dengar tentang penyakit Tibi (TB), tapi setakat mana kita tahu tentang TB? Penyakit biasa-biasa atau serius? Jom baca.

TB atau bahasa saintifiknya Tuberculosis, dikenali sebagai batuk kering. Ya, TB adalah penyakit batuk kering. TB sangat bahaya, mudah berjangkit dan jika dibiarkan boleh membawa maut. Fuh, memang bahaya!

Punca dan Cara Jangkitan

TB berpunca dari sejenis kuman TB (Tubercle Bacili) yang boleh menjangkiti paru-paru, tulang, buah pinggang, kelenjar, kulit dan selaput otak.

Sumber : google.com

Cara jangkitan pula adalah melalui kuman TB itu sendiri yang tersebar melalui udara. Sama ada melalui pesakit TB yang batuk atau bersin atau menyedut udara tercemar dan terdedah dengan kuman TB.

Kuman TB merebak
Sumber : google.com

Pesakit TB yang lambat mendapatkan rawatan merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada peningkatan penyakit TB di negara kita.

Faktor lain yang menyumbang kepada penyakit TB pula adalah dari pendatang asing yang masuk tanpa melalui saringan kesihatan. Kalau kita selalu ke pasar malam atau tempat-tempat yang dipenuhi pendatang asing, lebih baik kita berhati-hati.

Siapa yang Berisiko Mendapat Penyakit TB

Semua orang tidak kira umur, berisiko mendapat penyakit TB jika terdedah dengan faktor dan cara jangkitan di atas. Orang yang mempunyai sistem imun (sistem pertahanan badan) yang lemah, kuman TB akan aktif dan mudah membiak.

Orang yang mempunyai sistem imun yang kuat tidak terkecuali, kuman TB masih ada di dalam badan, cuma ia tak dapat aktif.

Tanda dan Gejala Penyakit TB

  • Batuk berterusan sehingga 2 minggu.
  • Kahak mengandungi darah.
  • Menggigil
  • Demam berpeluh waktu petang dan malam
  • Susut berat badan
  • Hilang selera makan
  • Sakit dada apabila batuk/tarik nafas
  • Lemah dan keletihan

Cara Kesan Penyakit TB dan Rawatan Hospital

Terdapat beberapa kaedah untuk mengesan penyakit TB. Cara pertama adalah melalui pemeriksaan kahak. Kedua melalui pemeriksaan X-Ray dan yang ketiga adalah Mantoux Test (untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan pesakit TB).

Kuman TB jangkiti paru-paru
Sumber : google.com

Rawatan bagi pesakit TB pula memang ketat dan dipantau. Pesakit akan menjalani rawatan selama 6 bulan berturut-turut supaya semua kuman TB di dalam dan luar sel terhapus sepenuhnya.

2 bulan pertama pesakit perlu makan setiap dos ubat disaksikan pegawai kesihatan terlatih. Manakala 4 bulan seterusnya, pesakit perlu ambil ubat 2 kali seminggu di bawah pantauan juga.

TB dan Suplemen Shaklee

Bagaimana suplemen Shaklee dapat mengurangkan gejala TB? Ok, jom tengok apa fungsi setiap suplemen Shaklee yang saya syorkan untuk pesakit TB.
Set Penyakit TB Tibi Shaklee

Vivix

Kandungan Resveratol dalam Vivix dapat mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan salur pernafasan. Resveratol juga mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor di paru-paru. Vivix juga dapat membantu meningkatkan sistem pertahanan badan atau imunisasi tubuh kita.

Nutriferon

Nutriferon fungsinya dapat meningkatkan imunisasi tubuh dengan penghasilan interferon semulajadi di dalam tubuh kita.

Garlic Complex

Garlic Complex dapat meningkatkan imun tubuh yang dapat mengurangkan infeksi paru-paru. Ia bertindak sebagai antibiotik semulajadi.

Omega Guard

Omega 3 yang terkandung di dalam Omega Guard dapat mengurangkan inflamasi atau keradangan. Ia juga dapat membersihkan saluran pernafasan.

.

Testimoni Pengguna Set TB Shaklee

Testimoni-Pesakit-Bebas-Dari-TB-Ikhtiar-Dengan-Set-TB-Shaklee

.

Ikhtiar Dengan Set TB Shaklee

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang suplemen untuk penyakit TB yang saya sarankan dan ingin berikhtiar dengan Set TB Shaklee, boleh terus hubungi saya Puan Nurul di talian di bawah :-

********************************************************

Puan Nurul (Shaklee Certified Product Trainer)

Call/SMS/Whatsapp : 019-6698505

Link direct ke whatsapp saya :  www.wasap.my/60196698505

Penghantaran terus ke rumah anda menggunakan courier Poslaju/Skynet ke seluruh Malaysia.

COD di kawasan Tangkak, Muar dan Jasin.

COD kawasan lain melalui wakil saya: Kulim, Ipoh, Taiping, Pantai Remis, Seri Manjung, Jalan Kebun, Shah Alam dan Johor Bahru.

**********************************************************

Saya akan bantu anda untuk urusan pembelian dan seterusnya mendapatkan konsultasi, tips dan cara pengambilan yang tepat berdasarkan keadaan anda.

Bagi anda yang mempunyai suami, isteri, anak-anak ataupun ahli keluarga yang menghidap TB, ambillah langkah awal sebelum keadaan penyakit TB mereka menjadi lebih kronik dan berjangkit kepada insan lain. Sayangilah insan yang berada di sekeliling anda dan hargailah mereka sementara mereka masih ada.

.

Anda juga boleh terus membuat belian Set TB secara online melalui E-Sell Shaklee menggunakan kad kredit atau kad debit anda.

Anda masukkan kuantiti yang ingin dibeli dan masukkan maklumat anda untuk proses penghantaran. Mudah dan cepat.

Seterusnya pihak Shaklee HQ akan melakukan penghantaran ke destinasi anda (Seluruh Malaysia) menggunakan courier GDex atau CityLink.

Klik link di bawah, anda akan dihubungkan terus dengan website Shaklee.

Hubungi-Nurul-Untuk-Pembelian-Shaklee-0196698505

Disclaimer : Suplemen Shaklee bukan ubat. Ia memberikan nutrisi yang sebaiknya kepada tubuh badan untuk lebih sihat dan dapat menjalankan fungsi tubuh dengan lebih baik.

Cara Merawat dan Mencegah Penyakit Tibi (TB) Agar Tidak Berjangkit

One thought on “Cara Merawat dan Mencegah Penyakit Tibi (TB) Agar Tidak Berjangkit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge