Category: LIFE AS WAHM

Resepi Nugget Ayam Homemade yang Sihat untuk Anak-anak

Anak-anak saya memang suka sangat makan nugget. Cuma saya yang tak berapa suka bila terpaksa beli nugget yang ada di pasaran. Saya akan cuba seboleh mungkin untuk tak beli nugget yang biasa dijual di pasaraya. Bukan saya cerewet. Tapi entahlah. Mungkin perangai saya kot. Kalau boleh nak semua makanan yang anak-anak nak makan, saya nak buat sendiri. Saya lebih yakin …

Resepi Ayam Teppanyaki Sedap Menjilat Jari

Ayam Teppanyaki adalah salah satu makanan makanan kegemaran saya dengan encik suami. Boleh dikatakan, kalau kami selalu juga memilih menu teppanyaki bila kami makan di luar. Rasanya yang sangat simple sangat-sangat membuka selera kami berdua bila digabungkan dengan nasi putih panas.. Ya Allah… Nikmatnya rasa… Bagi peminat makanan teppanyaki, dan nak cuba masak sendiri, meh saya nak share resepi ayam …

Resepi Honey Lemon Ginger Chicken

Kadang-kadang kita rasa buntu, menu apa nak masak untuk suami dan anak-anak. Hari ni saya nak share satu resepi yang agak simple, namun rasanya sedap dan sesuai untuk seisi keluarga. Rasanya yang manis-manis masam sangat-sangat membuka selera bila digandingkan sekali dengan nasi putih panas. Menu “Honey Lemon Ginger Chicken” juga mudah disediakan dan tak perlu menggunakan masa yang lama untuk …

3 Cara Atasi Stress Agar Hidup Lebih Tenang dan Gembira Selalu

Menjalani kehidupan yang sentiasa tenang dan gembira adalah impian ramai orang, terutamanya para isteri dan para ibu seperti saya. Sudah pasti kita inginkan kehidupan yang indah tanpa dicemari dengan perkara-perkara yang boleh mengundang stress dan akhirnya membawa kepada masalah yang lebih besar. Hidup yang penuh dengan tekanan dan masalah, akan membuatkan seseorang mudah celaru dengan hala tuju hidup. Bagi anda …

Tips Kemas Rumah : Tips Lipat Baju Cepat & Tersusun

Jarang kita dengar kaum-kaum ibu kat luar sana yang gemar melipat baju. Walaupun tidak dinafikan memang ada, tapi kebanyakannya sering mengadu dan mengeluh malas ataupun tak suka lipat baju. Akibatnya baju yang dah dibasuh bertimbun-timbun tak berlipat dan berlonggok dalam bakul besar. Kadang-kadang sampai tak lalu nak tengok bila banyak sangat baju yang tak berlipatkan? Mana taknya, baju suami, baju …

Resepi Kuew Teow Sup Sedap Mama Chrysalis

Cabaran 30 hari berblog hari ni, bertemakan resepi. Disebabkan saya ni memang suka memasak, jadi saya nak share dengan korang semua satu resepi makanan yang biasa kita makan iaitu kuew teow sup. Inilah menu kami masa sarapan pagi tadi. Mungkin ramai yang biasa makan, tapi jarang masak sendiri kat rumah. Menu yang sangat simple, senang untuk dimasak dan sesuai untuk …

Yang Istimewa Tentang Mama Chrysalis

Mama Chrysalis a.k.a Mak Rama-rama, nama yang sangat sinonim dengan jiwa saya sekarang. Hampir 2 tahun saya menggunakan nama samaran ni, dan dengan nama ini jugalah blog saya ni terhasil. Mungkin ramai yang tak tahu apa yang dimaksudkan dengan perkataan “Chrysalis” tu. Dan ramai juga yang ingat “Chrysalis” tu nama dalam IC saya..hihihi…glamournya nama camtu..:-) InsyaAllah di entry akan datang, …

Program Hujung Minggu : Shaklee Effect 3R bersama Master Norita dan Master Naquib

Alhamdulillah…. Pada hari Jumaat yang lepas, 12 September , saya, suami dan anak-anak dipermudahkan untuk menghadiri satu seminar Shaklee EEffect 3R di KSL Hotel, Johor Bharu bersama Master Norita dan Master Naquib. Mereka berdua merupakan super duper upline kami yang lebih mesra kami panggil Kak N dan Bang Naquib. Kami berdua dah kira pangkat piut mereka berdua. Walaupun jauh jarak …
WhatsApp WhatsApp Saya Untuk Pertanyaan:-)