Kaki kejang atau ‘cramp’ semasa hamil adalah suatu keadaan yang normal, bahkan ada ibu hamil terus mengalami masalah ini sehingga saat bersalin. Ia tidaklah begitu merbahaya dan tidak mengganggu proses bersalin. Tapi kesakitan yang dirasa buatkan anda tidak selesa walaupun sementara.

tips elak kaki kejang semasa hamil

Kaki kejang dikatakan ada kaitan dengan berat badan yang berlebihan sehingga saraf pada bahagian kaki tertekan. Ibu yang terlalu lama berdiri atau kekurangan vitamin dan mineral terutama kalsium juga boleh menjadi punca.

Bagaimana mencegah agar kejang tak sering berulang? Ini tipsnya:

  1. Elakkan berdiri terlalu lama.
  2. Lakukan senaman ringan untuk regangkan otot betis dan latihan duduk bersila dapat mengurangkan kaki kejang.
  3. Elakkan posisi tidur dengan kaki lurus kerana ia boleh menyebabkan kaki kekejangan.
  4. Pengambilan kalsium dan magnesium yang mencukupi seperti minum susu dan pil kalsium.

Dah banyak minum susu dan ambil pil kalsium yang dibekalkan doktor anda, tapi masih sering kena kejang kaki? Ini sebenarnya petanda atau isyarat bahawa anda tidak menyalurkan nutrisi selengkapnya pada bayi sehingga bayi terpaksa mengambil nutrisi tersebut dari badan anda. Oleh itu haruslah anda berbincang dengan doktor untuk mengambil kalsium dan magnesium tambahan.

Produk Shaklee yang mengandungi kalsium dan magnesium adalah Ostematrix yang amat sesuai diambil oleh ibu hamil. Ia bukan sahaja dapat mengelakkan kejang kaki, malah dapat mengurangkan sembelit. Bestkan? InsyaAllah anda dapat mengurangkan kejang kaki dan sembelit dengan pengambilan Ostematrix Shaklee. Klik mana-mana butang di bawah untuk pembelian.

P/S: Harga ahli sebotol Ostematrix  120biji RM51.94, manakala harga bukan ahli RM64.66 (harga termasuk GST, tidak termasuk penghantaran)

Klik di bawah untuk pendaftaran ahli dan menikmati harga ahli seumur hidup;

registernow

 

Klik di bawah untuk beli sekarang melalui laman web Shaklee;

esell-shaklee

4 Tips Elak Kaki Kejang Semasa Hamil Supaya Tidak Sering Berulang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge