Suatu masa dulu, saya selalu kata “Baca Surah Al-Kahfi? Errmm Tak payah lah. Surah tu panjang… Aku tak cukup masa nak baca. Tak sempat!”. Namun setelah saya tahu apa kelebihan membaca Surah Al-Kahfi di Hari Jumaat dan dapat tips baca Surah Al-Kahfi dengan mudah, saya mula amalkan sehingga hari ni tanpa gagal. Alhamdulillah.. Saya harap kawan-kawan juga dapat amalkannya bersama-sama tanpa alasan lagi. Tak cukup masa ataupun sibuk bukanlah penghalang untuk kita beribadat kepada DIA Yang Maha Kuasa.

 

Hari ni saya nak kongsikan tips mudah untuk kita sama-sama mengamalkan bacaan Surah Al-Kahfi pada setiap hari Jumaat. Semoga kita sama-sama mendapat manfaat dan kelebihannya. Saya dapat tips mudah ini daripada blog salah seorang saudara Islam kita(klik sini). Terima kasih saya ucapkan kepada beliau. Tips mudah baca Surah Al-Kahfi yang saya dapat tu, saya dah permudahkan dalam bentuk ilustrasi di bawah supaya anda semua boleh kongsikan kepada kawan-kawan yang lain dengan lebih mudah dan cepat.

Tips Baca Surah Al-kahfi

 

Caranya sangat mudah!

Surah al-kahfi ada 110 ayat, kita bahagikan surah kepada 3 bahagian. Dan setiap bahagian, bahagikan ayat-ayat yang perlu dibaca supaya lebih mudah dan kita tak terasa panjang dan mengah untuk habiskan sekaligus.

  1. Selepas Maghrib (Khamis malam Jumaat) : Baca mulai ayat 1 sehingga ayat ke 31.
  2. Selepas Isya’ (Khamis malam Juamaat) : Sambung ayat 31 sehingga 59. Dan jika larat, sambung seterusnya ayat 60 sehingga 82. Jika tak berkesempatan untuk sambung, boleh combine kan bacaan selepas Subuh hari Jumaat.
  3. Selepas Subuh (hari Jumaat) : Bacaan diteruskan bermula ayat 83 sehingga ayat terakhir 110.

 

Tips ni sangat mudah. Bagi anda yang rasa Surah Al-Kahfi tu panjang sangat, yelah ada 110 ayat kan… Dan rasa tak cukup masa untuk baca sekali harung sampai habis, boleh ikut tips mudah ni. Dan lepas ni boleh jadikan membaca surah al-kahfi ni sebagai amalan pada setiap hari Jumaat. Semoga kita sama-sama mendapat keberkatan dengan membacanya. Jangan lupa baca tips ini ye. Jumpa lagi. Assalamualaikum…:-)

 

Klik Share dan sebarkan, jika anda rasa tips membaca surah al kahfi ini dapat memberi manfaat kepada rakan-rakan yang lain.

Tips Mudah Baca Surah Al-Kahfi Bagi Anda yang Selalu Tak Cukup Masa

One thought on “Tips Mudah Baca Surah Al-Kahfi Bagi Anda yang Selalu Tak Cukup Masa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge