Hilangkan Ketulan di Payudara dengan Suplemen Antioksidan

Payudara adalah aset utama bagi setiap wanita. Perkembangan payudara seseorang wanita bermula semasa perkembangan embrio dari dalam kandungan lagi. Dan perkembangan payudara berterusan sepanjang menuju proses akal baligh, semasa mengandung, semasa menyusukan dan sepanjang setiap kali kitaran haid.

ketulan di payudara

Adakah semua ketulan di payudara itu bahaya?

Ada banyak sebab terjadinya ketulan sepanjang proses payudara berkembang. Dan perlu kita ketahui, tidak semua ketulan yang muncul di payudara adalah ketulan kanser. Namun, ketulan di payudara adalah salah satu tanda awal kanser. Jadi, sebaiknya, jika anda mempunyai ketulan di payudara, pastikan dapatkan pemeriksaan doktor terlebih dahulu.

Perkembangan payudara sangat berkait rapat dengan perubahan hormon dalam badan. Walaupun payudara sangat sinonim dengan wanita, tisu payudara terdapat juga pada orang lelaki. Hormon dalam badan kita yang membentuk perkembangan tisu tu. Sebab tu, bila semakin dewasa (akil baligh), kita dapat lihat perubahan yang berlaku pada tisu payudara lelaki dan wanita kerana hormon yang berbeza.

Perubahan hormon yang tidak stabil dalam badan boleh menyebabkan ketulan(lumps) di payudara terbentuk. Ada ketulan yang kekal, sakit, bengkak dan membesar. Dan ada juga sebahagian ketulan yang boleh hilang dengan sendirinya dan tidak menyakitkan. Ketulan di payudara ni boleh terjadi pada sebarang usia tak kira tua atau muda.

Saya ada kongsikan pengalaman adik saya yang masih muda berumur 21 tahun, yang tiba-tiba rasa ada ketulan di payudaranya di artikel ini —> Ketulan di payudara kecut tanpa pembedahan.

Dan, saya juga ada kongsikan beberapa tips berkesan yang diamalkan oleh adik saya untuk menghilangkan ketulan di payudaranya di artikel ini —> Kecutkan Ketulan di Payudara dengan Tukar Cara Pemakanan Harian

Dalam artikel kali ni, saya nak kongsikan beberapa suplemen yang adik saya amalkan secara konsisten bermula saat dia mengesan ketulan di payudaranya. Hasil daripada konsisten vitamin-vitamin ini, alhamdulillah ketulan di payudara adik telah hilang dan tak rasa sakit lagi.

Selepas adik mendapati ada ketulan yang menyakitkan pada payudaranya, saya dengan segera meminta adik untuk mulakan pengambilan vitamin antioksidan dan juga vitamin yang boleh membantu menstabilkan hormon.

Empat vitamin tersebut ialah :-
1- Vivix
2- Vitamin E
3- Vitamin C
4- GLA Complex

Keempat-empat suplemen ni, adik ambil dengan konsisten tanpa miss selama sebulan dengan megados (untuk dapatkan konsultasi megados, pastikan daripada pengedar yang bertauliah). Di samping dia makan suplemen ni, ubat yang doktor bekalkan dia tetap makan (doktor bekalkan dengan ubat surut bengkak).

Bagaimana 4 suplemen ini membantu mengecutkan ketulan di payudara adik?

1- Vivix

Vivix mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Kandungan utamanya terdiri daripada resveratrol dan polifenol. Kedua-dua bahan ini sangat-sangat membantu dalam merencatkan sel-sel abnormal yang hadir dalam badan kita. Ketulan di payudara adalah salah satu contoh sel abnormal (sel-sel yang tak sepatutnya tumbuh).

Terdapat banyak kajian tentang resveratrol yang menunjukkan ia mampu menghentikan pertumbuhan sel yang tidak sepatutnya (seperti ketumbuhan dan kanser) jika diambil secara konsisten setiap hari.

Vivix juga sangat membantu sebagai pencegahan sel-sel yang tak diperlukan dan berbahaya tumbuh dalam badan kita seperti sel-sel kanser.

Saya kongsikan juga pengalaman seorang wanita yang mengalami lelehan darah dari payudara disebabkan terdapat 2 ketulan di payudaranya, akhirnya kembali sihat dan satu ketulan hilang selepas 3 minggu mengamalkan Vivix di artikel ini —> Akhirnya-Selepas 3 Minggu Tiada Lagi Ketulan Di Payudara

2- Vitamin E

Vitamin E sangat membantu dalam meredakan rasa sakit dan ngilu atau berdenyut pada payudara yang disebabkan oleh ketulan. Di samping itu juga, vitamin E mempunyai sifat antioksidan tinggi yang membantu dalam pengecutan ketulan di payudara.

Vitamin E juga dapat mengawal pertumbuhan tisu-tisu payudara supaya sentiasa terkawal dan tidak mengalami pertumbuhan sel yang agresif.

3- Vitamin C

Vitamin C juga vitamin antioksidan yang membantu meningkatkan sistem imun badan dan melindungi daripada dijangkiti kuman, pencemaran dan juga penyakit-penyakit yang menyebabkan pertumbuhan sel-sel abnormal.

Dengan adanya antibodi yang kuat dalam badan, dapat membantu dalam melawan segala anasir dan jangkitan yang boleh merosakkan badan. yang tak diperlukan oleh badan.

4- GLA Complex

GLA Complex atau nama saintifiknya Gamma Linolenic Acid yang diperoleh daripada tumbuhan bernama borage. GLA adalah salah satu daripada kumpulan asid lemak omega-6. GLA Complex membantu dalam menstabilkan hormon wanita dan dapat mengurangkan rasa sakit dan nyeri pada payudara. Ia juga dapat mengurangkan keradangan yang berlaku di payudara serte mengurangkan kadar pertumbuhan sel-sel abnormal (ketulan) di payudara.

 

Keempat-empat vitamin ini adik saya ambil secara konsisten selama 3 minggu dan terus sambung sehingga ketulannya betul-betul hilang. Dan sehingga hari ni, adik tetap mengambil Vitamin C dan Vitamin E untuk mengelakkan berulang kembali ketulan yang tak diingini di payudaranya.

Selepas 3 hari pertama, ketulan di payudara adik menunjukkan perubahan. Tidak lagi keras seperti pada hari pertama. Mungkin juga kesan daripada ubat yang doktor bagi. Tetapi selepas habis ubat (ubat yang doktor bagi hanya untuk 3 hari sahaja), adik saya teruskan dengan pengambilan 4 vitamin di atas.

Selepas seminggu, nampak perubahan ketara. Tiada lagi rasa sakit dan nyeri pada payudara dan saiz ketulan beransur kecut dan tidak keras seperti sebelumnya. Dan selepas 3 minggu, ketulan tersebut totally hilang. Syukur Alhamdulillah. (*Kesan bagi setiap individu adalah berbeza).

Wanita mana yang tak risau dan takut bila mengalami tanda-tanda awal kanser payudara seperti ini. Namun, dengan mendapatkan rawatan doktor dan terus ikhtiar dengan suplemen antioksidan, alhamdulillah kini adik tidak risau lagi malah gembira sebab ketulan di payudaranya dah tak ada.

 

Sekiranya anda mengalami masalah yang sama seperti adik saya dan ingin berikhtiar dengan suplemen antioksidan Shaklee, jangan segan-segan untuk hubungi saya di :-

Call/SMS/whatsapp : 0196698505 (nurul).
Facebook saya : Nurul

Jangan biarkan ketulan di payudara anda terus membesar dan dibiarkan melarat tanpa sebarang rawatan. Sayangi aset wanita anda.

 

Disclaimer : Suplemen Shaklee bukan ubat. Ia memberikan nutrisi yang sebaiknya kepada tubuh bada untuk lebih sihat dan dapat menjalankan fungsi tubuh dengan lebih baik.

Leave a Reply

CommentLuv badge

WhatsApp WhatsApp Saya Untuk Pertanyaan:-)